Regnbågspiraterna Finland

Nu hälsar vi välkomna till vår första systerorganisation – Sateenkaaripiraatit (Regnbågspiraterna i Finland)!

Ni kan finna dem på Facebook och Twitter. Följ, gilla och skriv till dem! <3

Nu i helgen har Fabian Rosdalen (vår förbundsordförande) medverkat på en pirat-helg med Piraattipuolue (Piratpartiet i Finland) och Piraattinuoret (Ung Pirat i Finland) och pratat om Regnbågspiraterna, vad vi gjort och vad vi planerar att göra i framtiden. Erik Einarsson (förbundssekreterare för Ung Pirat) pratade om finansiering och hur man kan gå tillväga för att optimera organisationen för statlig finansiering, i och med detta påpekade Fabian att HBTQ-organisationer är ett bra sätt att få finansiering för att engagera sig i HBTQ-aktivism och att det skulle vara en idé att starta en sådan även här i Finland vilket många finska pirater redan tänkt på och tycker är en bra idé.

 

Lite tankar från vår förbundsordförande:

Regnbågspolitik är en global fråga och något som behöver pratas om internationellt, jag har haft privilegiet att resa mycket inom Ung Pirat och i och med det har jag passat på att prata om regnbågspolitik med pirater från och i andra länder. På Junge Piratens (tyska Ung Pirat) sommarläger Beyond15 i Tyskland pratade jag om gränser, då fokuset för lägret var en värld utan gränser. Det jag tog upp där handlade om att gränser kan se väldigt annorlunda ut baserat på vem du är, speciellt som HBTQ-person kan gränser vara extra påtagliga när du inte kan vara dig själv överallt, att till exempel behöva kolla upp om du kan hålla handen med din partner i landet du ska besöka är något som generellt hetero-kodade par inte behöver tänka på, eller om du kan besöka en offentlig toalett utan att bli nerslagen. Men det handlar om mer än att bara resa, att kunna flytta, eller tvingas fly kan ha mycket att göra med vem du är när det kommer till HBTQ, och idag, med den rådande flyktingkrisen far många HBTQ-flyktingar extra illa, blir tillbakaskickade till tortyr och tvingas att gömma sig för resten av sitt liv.

Det var väldigt påtagligt att se att till och med i andra nordiska länder råder fortfarande väldigt bakåtsträvande politik när det kommer till regnbågsfrågor, i Finland tvångssteriliserar de fortfarande transpersoner och de får inte heller gifta sig. En främmande tanke för mig som transperson att jag inte ens kan gifta mig i vårt grannland. Därför ser jag uppstarten av ett finskt Regnbågspiraterna som något väldigt viktigt och ser fram emot mycket nordiskt samarbete i framtiden.

Tillsammans kan vi skapa en värld där alla kan vara sig själva överallt!

Som med piratrörelsen som startade i Sverige har nu även Regnbågspiraterna blivit en internationell rörelse, ett gäng färgglada pirater som kämpar för alla människors lika värde, sexuellt likaberättigande och en mer färgglad värld!

Tervetuloa, Sateenkaaripiraatit!

One thought on “Regnbågspiraterna Finland

Comments are closed.